Hvad er en gadget egentlig? Hvad betyder det?

gadget
ma12

Hvad er en gadget egentlig?

“Gadget” er et af de ord, som meget ofte anvendes i daglig tale, og som man måske endda kan argumentere for er gået hen og blevet et lidt trendy udtryk. Men hvor mange ved egentlig, hvad en gadget i virkeligheden er, og hvordan begrebet defineres? 

Definition

Ordet “gadget” bruges efterhånden i så mange forskellige sammenhænge og om så mange forskellige ting, at det for mange måske lidt har mistet sin betydning. Det kan fra tid til anden synes, at den gadget stort set kan være hvad som helst, så længe det er moderne og smart. Men hvad gemmer sig i virkeligheden bag udtrykket?

“Gadget” er et låneord fra engelsk, som måske har lånt ordet fra det franske gâchette, som er en betegnelse for en mekanisme i en lås eller i et gevær. Begrebet har altså tilsyneladende til alle tider været brugt om en smart anordning med en usædvanlig funktion. Slår man begrebet op i den danske ordbog, beskrives det som en: “lille brugsgenstand med et smart design og en usædvanlig (evt. lidt overflødig) funktion – ofte en elektronisk indretning.” Den sidste del af beskrivelsen er naturligvis tilføjet inden for de seneste år, hvor flere og flere af de anordninger, vi bruger til hverdag er blevet elektroniske eller digitaliseret. 

Oversættes ordbogens beskrivelse til mere almindeligt dansk, er der altså, når man taler om en gadget, tale om en lille dims eller genstand med en særlig funktion af mere eller mindre betydningsfuld karakter. Der er altså tale om en temmelig bred definiton, der efterlader meget plads til fortolkning, hvilket altså også gør, at mange genstande retmæssigt kan beskrives som en gadget.

Eksempler på gadgets

Når en gadget kan beskrives som en lille anordning med en særlig funktion, kan mange ting således som nævnt med rette kaldes en gadget. Og når ordbogen også nævnet, at en gadgets funktion kan være mere eller mindre overflødig, er det heller ikke forkert. Ligesom der i dag findes gadgets på markedet, som tjener meningsfulde funktioner og hjælper mennesker meget i deres hverdag, findes der også mange små dingenoter og himstregimser, hvis funktioner med rette kan karakteriseres som lidt mindre livsnødvendige. Eksempler på gadgets, som de fleste kender til og måske endda bruger den dag i dag kunne være:

 

  • Smartwatches 
  • GPS
  • Trådløse høretelefoner
  • USB-pind
  • Mobil højtaler
  • Mobilt tastatur til iPad

 

Disse er naturligvis kun enkelte eksempler på gadgets, men forhåbentlig kan de være med til at give en idé om, hvad udtrykket “gadget” kan dække over. Som nævnt efterlader ordbogens definition plads til meget fortolkning, hvilken også gør, at mange ting kan beskrives som en gadget. Derfor er ordet med al sandsynlighed også kommet for at blive, og det er med garanti ikke sidste gang, at du har hørt nogen bruge det.

Eksempler på gadgets

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *